...

Căutare avansată

Achitarea drumului până la serviciu - unul dintre lucrurile pe care să le negociezi înainte de a accepta un job

27-02-2017 Ce spune Legea
...
Cu siguranță, ești tentat să spui „Da!” unei noi oferte de muncă, fără a te gândi prea mult. Totuși, sunt foarte multe aspecte pe care le poți negocia (și chiar trebuie) cu angajatorul înainte de a accepta un job.  Salariul este, în mod evident, primul, dar sunt și alți factori de luat în considerare, factori care pot face toată diferența în viața și în cariera ta. „Negociatul nu este ceva neobișnuit, în special pentru Generația Y („Millenial Generation”)”, afirmă expertul în Cariere, Nicole Williams, fondatoare a brandului WORKS, centrat pe carierele femeilor, și autoarea a „Earn What You’re Worth”.

Tot ea adaugă: „Companiile sunt obișnuite cu asta. Doar că angajatorii nu-ți vor oferi proactiv toate beneficiile, trebuie ca tu să ceri ceea ce vrei”.

Deci, ce ar trebui să iei în considerare? Williams recomandă să ceri 3 dintre următoarele, care sunt cele mai importante pentru tine:

Mai multe zile de concediu

„Acesta este unul dintre cele mai ușoare lucruri de cerut”, afirmă Williams, pentru că, de obicei, nu îi costă pe angajatori la fel de mult ca măritul salariului sau adăugarea unor beneficii.

Un program flexibil: negociază-l înainte de a accepta un job

Drumul de acasă până la serviciu durează prea mult și metroul sau RATB-ul este prea aglomerat? Știi că, de obicei, ești mai productiv dimineața? Atunci un program flexibil (ca lucratul de acasă în anumite zile ale săptămânii sau ore flexibile de ajuns/plecat de la birou) sunt ceva de luat în considerare. „Vei și economisi bani cu un program flexibil și nu va mai trebui să treci prin tot calvarul îmbrăcatului, al mersului cu mijloacele de transport și al ajunsului la timp în unele zile”, mai declară Williams. Doar fii clar cu ceea ce ceri înainte de a accepta un job – de exemplu: „Vreau să lucrez de acasă o zi pe săptămână”. Și fii sigur că primești în scris ceea ce ți s-a promis pentru a evita potențialele confuzii.
Cauți un loc de muncă în domeniul IT? Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC te invită în echipa sa. Vezi ce oportunități de angajare oferă candidaților

Un nume mai bun pentru ceea ce faci

„Numele jobului tău nu arată numai ceea ce faci, ci și ceea la ce aspiri”, spune Williams. Dacă nu ești înnebunit după cum sună funcția ta, cere alt nume. Williams recomandă navigarea pe LinkedIn și căutarea numelor joburilor oamenilor care fac ceea ce faci și tu, dar la o altă companie. Alege-ți unul și propune-l înainte de a accepta un job.

Decontarea transportului

Benzina sau abonamentul la metrou/RATB nu este tocmai ieftină, deci poți cere angajatorului sa îți deconteze drumul până și de la serviciu. Poți economisi astfel sute bune de lei. Un lucru de știut: unele companii oferă aceste deconturi ca parte a pachetului standard de beneficii, deci verifică înainte să o adaugi pe lista cu 3 lucruri de cerut.

O asigurare în caz că pierzi slujba

Dacă este primul tău job, poate nu ar fi indicat să ceri asta. Dar dacă lucrezi deja de câțiva ani și aduci un plus de valoare și experientă companiei unde activezi, atunci este ceva indicat de cerut. „Dacă îți vei pierde slujba, dar nu din vina ta, vei fi protejat”, spune Williams. Ea recomandă să ceri un anumit procent din salariu sau 1-2 luni de compensație în caz că vei rămâne fără slujbă din vina angajatorului. Doar fii decent (și nu cere ,de exemplu, salariul compensatoriu pe un an).

Spațiu la birou

Nu aștepta să fii aruncat într-un cubicle aleatoriu – cere un spațiu de lucru spațios și central. Având un birou mai în centru, poți dezvolta relații cu colegii altfel decât dacă ai fi aruncat într-un colt. „Dacă planifici să ajungi la muncă devreme și să stai peste program, vei dori să fii undeva în centru, unde vei fi astfel observat”, admite Williams, care mai adaugă: „Poți învăța și multe lucruri astfel”.

Decontarea cursurilor și a certificărilor

În timp ce unii angajatori se pot dovedi neinteresați de continuare studiilor/cursurilor tale, sunt mulți care vor să contribuie la dezvoltarea ta profesională. „Le recomand multor femei tinere să negocieze și decontarea cursurilor de vorbit în public”, spune Williams. Ea conchide: „Vorbitul în public este una dintre calitățile pe care trebuie să le dezvolți devreme în carieră”. Bineînțeles, momentul și modul în care ceri aceste beneficii sunt cruciale. William recomandă să le menționezi în momentul negocierii salariale: „Gândește-te că sunt și o compensație, mai ales dacă nu primește salariul scontat”, spune ea. Dacă știi că angajatorul este inflexibil când vine vorba de plată, propune ceva de genul: „Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez aici, dar din pacate nu este tocmai salariul pe care-l aveam în minte. Aș dori să negociez câteva beneficii în plus...” și apoi adaugă 3 din lista de mai sus. Și mai presus de toate, este vital să știi care sunt prioritățile tale și ce te va face să te simți cel mai împlinit. Dar cel mai important, negociază înainte de a accepta un job, chiar dacă îți este oferit salariul dorit. „Este important să o faci”, spune Williams. „Este unul dintre acele lucruri care îți pot oferi un adevărat avantaj în carieră”, tot ea încheie. Material preluat de pe http://www.andreearaicu.ro
Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online