...

Căutare avansată

Care sunt riscurile pentru persoanele fizice care acceptă salariul în plic

04-04-2018 Pentru companii
...

Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că 7% din moldoveni acceptă salariile „în plic”, iar campania cu genericul Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile, care a fost lansată de Serviciul Fiscal de Stat în luna martie curent cu scopul informării, prevenirii și combaterii fenomenului muncii la negru şi achitării salariilor în plic își continuă actualitatea.

Astfel, conform informaţiei oferite de BNS, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit în anul precedent 6,2%, fiind, totuşi, în descreștere față de nivelul anului precedent (7,1% în 2016). Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, doar în baza unor înţelegeri verbale, este mai frecventă printre salariații bărbați (7,3%) decât salariații femei (5,3%).

Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (40,0%) și comerț (20,7%).

Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care primesc salarii „în plic” sunt încadrate în sectoarele cu risc sporit de evaziune fiscală

  • agricultură – 42,0%;
  • comerț – 19,3%;
  • industrie – 8,6%.

...

Amintim că salariul acceptat în plic conţine anumite riscuri pentru persoanele fizice, printe care sunt:

  • lipsa unei pensii decente;
  • posibilitatea redusă pentru solicitarea de credite;
  • lipsa unui pachet social motivant și a asigurării medicale;
  • neacordarea concediilor de odihnă plătite și a unei îndemnizații decente pentru îngrijirea copilului;
  • instabilitate la locul de muncă.

Totodată, încălcările legislației în domeniul raporturilor de muncă au consecinţe şi pentru persoanele juridice. Doar în anul 2017 asupra cazurilor depistate de diminuare a fondului de salarizare, a impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurare socială şi medicală au fost adoptate 137 decizii, cu încasarea suplimentară la buget a veniturilor în sumă de 11,97 mil. lei.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online