...

Căutare avansată

5 tendințe faine în office design care contribuie la fericirea angajaților

10-04-2019 Diversitate
...
 Dacă în urmă cu 20-30 de ani stabilitatea unui loc de muncă și a unui salariu satisfăcător erau de ajuns pentru majoritatea angajaților, astăzi noile generații caută mai mult.

De la arhitectură la design interior și servicii dintre cele mai diferite, companiile încearcă acum să ofere angajaților experiențe ce se găsesc la intersecția dintre viață personală, muncă și joacă, scrie wall-street.ro. Iată care sunt cele mai noi tendințe în office design, personalizate pentru angajații secolului 21.

# Spații dedicate muncii individuale

...

Pe măsură ce munca freelance devine din ce în ce mai populară, angajații sunt mai inspirați și, prin urmare, mai productivi în alte spații decât în biroul clasic. Așadar, companiile se întrec în a oferi angajaților spații alternative cum ar fi bibliotecile, cafenelele și lounge-urile, unde aceștia să poată lucra în liniște.

Cele mai frumoase oficii din Chișinău

De cele mai multe ori, regulile într-un asemenea loc sunt ca cele dintr-o bibliotecă - nu ai voie să vorbești tare la telefon sau cu ceilalți care lucrează în același spațiu cu ține.

În același timp s-a schimbat și așezarea liniară a birourilor individuale, se caută acum forme interesante, labirintice, pentru a capta interesul angajaților mai ales în locuri unde se practică „hot desking” (angajații nu au un birou fix ).

# Noi sisteme de iluminat și light design

...

Într-un spațiu de birou este recomandată lumina albă, care stimulează concentrarea și ajută ochiul să observe detaliile și culorile; este de evitat, însă, o lumină foarte rece și puternică, care poate provoca disconfort vizual.

Luminile artificiale, de intensitate foarte mare, alături de ventilația proastă sunt cunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare cauze ale migrenelor la locul de muncă.

Din acest motiv, se caută acum sisteme moderne de iluminat, la intersecția dintre artă și tehnologie, care să aibă efecte psihologice și fizice benefice asupra celor din încăpere.

O soluție simplă și populară este folosirea becurilor și a tuburilor smart, cu LED, care pot emite o varietate de culori și care permit reglarea intensității și a temperaturii de culoare, de la cald, la rece, în funcție de nevoile angajaților.

TOP 5 cele mai cool spații de coworking din Chișinău

Ledurile sunt considerate mai sănătoase și în același timp, au avantajul unei durate de viață îndelungate.

# Design biofilic

...

Designul biofilic înseamnă nu doar prin poziționarea câtorva plante în mediul de lucru, ci și încorporarea naturii în designul general al spațiului, în elemente de geometrie, lumini, texturi sau culori.

Printre cele mai populare lucrări de biodesign sunt pereții vii, realizați în întregime din plante, acoperișurile-grădină sau grădinile verticale, serele de interior și zonele verzi ce folosesc sisteme ecologice, sisteme de purificare a apei și aerului.

Designul biofilic reduce stresul și ajută la sănătatea mentală și fizică a angajaților, în timp ce crește creativitatea și satisfacția la locul de muncă, iar până în anul 2030 este de așteptat că oamenii să aibă la birou chiar propria lor grădina unde să crească de exemplu legume sau flori, scrie hubblehq.com.

# Camere de relaxare și entertainment

...

Cum și-au decorat companiile din Moldova birourile de Crăciun

Pentru a crește motivația și randamentul angajaților, companiile din lumea întreagă se întrec în a le oferi nu doar pachete de beneficii, timp flexibil la muncă sau spații individuale de lucru, însă și spații care rivalizează deseori cu parcurile de distracții.

Companii precum Google, Apple sau Microsoft sunt doar câteva dintre exemplele notorii în acest sens, care au dat startul unui trend ce pare să capete din ce în ce mai mare amploare în ultimii ani.

Camere de jocuri, piscine în curtea clădirii de birouri, dar și camere de zen și meditație sunt câteva dintre aceste spații create pentru ca angajații să se poată deconecta și în care să găsească o motivație în plus pentru a veni la muncă.

# Un meeting room pentru fiecare echipă

...

Trendul spațiilor colaborative este inspirat de generația millennials, care preferă să lucreze deseori în echipaă, în medii creative și mai puțin formale.

Ei preferă un mediu de birou care încurajează colaborarea și care le oferă spații pentru a-și manifesta creativitatea.

La birourile companiei Vans, din California, echipele de design și producție au fiecare propria camera de întâlniri, care păstrează întreg ciclul creativ al unui proiect, de la prima idee, la produsul final, scrie inc.com.

###

Indiferent de schimbările ce au avut loc în felul de a munci sau în designul spațiului de lucru, ceva a rămas cu siguranță neschimbat: angajații petrec jumătate sau mai mult din ziua lor la job. Diferența este că acum, mai mult ca niciodată, există o conștientizare acestui fapt și o mai mare valorificare a timpului personal. Din fericire, companiile sunt dispuse să se adapteze și să ofere angajaților spații de lucru croite chiar pe nevoile lor.

Și ca să nu crezi că inventăm, imaginile din articol sunt 100% reale, din birourile unor companii ca Google, Airbnb sau Dropbox. Mai multe poți vedea aici.

Job Premium