Căutare avansată

4 lucruri pe care femeile le pot învăța de la bărbați la locul de muncă

05-03-2019 Diversitate
...

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de discriminarea la locul de muncă, de diferențele salariale între bărbați și femei și de sub-reprezentarea femeilor în posturi decizionale, dar aceste probleme, deși atenuate, continuă să descrie situația femeilor în companii.

Pe lângă aceste aspecte, mai apare un lucru interesant, remarcat de jurnaliștii revistei Forbes: o diferență majoră la nivel de încredere și stimă de sine între femei și bărbați, scrie femeia.ro. Dacă femeile vor să depășească aceste impedimente, ele vor trebui să învețe câte ceva din atitudinea bărbaților la locul de muncă, astfel încât să spargă și acele bariere autoimpuse:

Vezi și Inteligența emoțională, o calitate esențială pentru un manager

# Să nu se teamă să intre în anteprenoriat, chiar dacă încep de la zero

Numărul femeilor care și-au deschis propria afacere a crescut cu 45% în ultimii 10 ani, însă, cu toate acestea, numărul antreprenorilor bărbați este de două ori mai mare. Acest lucru ar putea avea legătură și cu descoperirile unui studiu, care a arătat că bărbații își asumă mai des riscuri, în timp ce femeile sunt mai precaute și mai responsabile. Însă când vine vorba de a intra în antreprenoriat și a-ți deschide propria afacere, trebuie să îți învingi temerile și să nu îți fie frică să începi de jos, cu un business mic, pe care să îl crești. 

Vezi și Proiectul prin care o mie de femei vor să schimbe în bine sectorul IT din Moldova

# Să nu rateze oportunități pentru că au senzația că nu vor face față

Un studiu realizat de Hewlett-Packard, care își propunea să identifice noi modalități de promovare a femeilor în pozițiile de top management, a descoperit că angajatele de la HP aplicau pentru promovări doar dacă erau convinse că întrunesc 100% din cerințele necesare jobului. În schimb, bărbații aplicau și dacă întruneau doar 60% dintre aceste cerințe. Practic, femeile așteaptă până au certitudinea că ar fi candidatul perfect pentru un post și pot pierde astfel numeroase oportunități. 

# Să nu se lase doborâte emoțional de eșecuri sau greșeli

Legendarul antrenor din liga profesionistă de baschet din America a antrenat, timp de 10 ani, atât echipe de bărbați, cât și echipe de femei. Într-un deceniu de experiență, el a remarcat un lucru interesant: femeile și bărbații tratează eșecurile în mod diferit. „Tendința de a se lăsa doborâte de un eșec sau de greșeli și preocuparea față de ceea ce cred cei din afară sunt cele mai mari impedimente de ordin psihologic pentru jucătoarele pe care le-am antrenat. Aceste impedimente le afectează direct performanțele și încrederea pe teren. Ele sunt, de asemenea, foarte dure cu ele însele și sunt cei mai mari critici ai lor. Cei mai buni jucători bărbați pe care i-am antrenat sunt și ei duri cu ei înșiși. Dar au abilitatea de a-și da un restart mai rapid. Nu lasă eșecurile să îi afecteze pe termen lung și o iau de la capăt. Surprinzător este că și femeile pot face asta, e nevoie doar de antrenament”, a declarat acesta.

Vezi și Cum e să fii tattoo-artist femeie în Moldova

# Să nu se mai simtă condiționate de așteptările celor din jur

Un alt studiu, citat de autorii cărții The Confidence Code, care analizează factorii care ne fac să avem încredere în noi, arată că bărbații nu au nevoie de la fel de multe laude sau de recunoașteri ale meritelor pentru a-și construi încrederea și stima de sine. La polul opus, femeile iau personal criticile și își fac numeroase mustrări de conștiință pentru că au comis o greșeală sau pentru că nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor celorlalți. Potrivit Forbes, cheia succesului este să nu îți pese de ceea ce spun sau cred ceilalți despre tine. Deși nu este o provocare ușor de depășit, trebuie să te eliberezi de „gura lumii”, dacă vrei ca deciziile pe care le iei, de acum încolo, să nu reflecte temerile tale de a fi criticată sau încercarea de a le face tuturor pe plac.

Vezi și Cum să eviți discriminarea la angajare

În momentul în care femeile vor reuși să dărâme aceste bariere, de multe ori autoimpuse, care nu le permit să aibă suficientă încredere în ele însele, vor reuși nu numai să acceadă mai ușor în poziții de management, dar și să se simtă mai sigure pe ele atunci când iau o decizie.

Job Premium